14 Ocak 2009 Çarşamba

sütlü aşure

herkese merhaba...
muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde sizlere hoş bir aşure tarifi vermek niyetindeyim ama önce sizlere bir şey sormak istiyorum;Aşurenin en önemli özelliği sizce nedir??
birbiriyle alakası olmayan yiyeceklerin bir araya gelmesi: bir düşünsenize kuru fasulye, nohut, kuru bakla, buğday, kuru üzüm, kayısı, incir, portakal kabuğu, fındık, ceviz, çam fıstığı, kestane, kuş üzümü, pirinç, süt, şeker ve üzerine nar taneleri.
Şimdi bakınız bu kadar farklı yiyecek bir araya geliyor ve dünya üçüncüsü bir lezzet ortaya çıkıyor. ve aşuredeki her bir yiyecek kendi tatlarını muhafaza ediyor; ama hiç bir tat öne çıkmıyor. Her birinin tadını ayrı ayrı hissediyorsunuz; ama baskın bir tat yok.
Yeni bir tat var; aşurenin güzelim tadı....
peki en önemli nokta ne? elbette aşurenin pişirilmesi. çünkü katılan yiyeceklerin pişme süreleri farklı. Önce ayrı ayrı pişiriliyor. Kimi ıslatılıyor. Kimi öylece katılıyor. Eğer aşureyi usta biri pişiremezse, o canım tat gidiveriyor. Fasulye, nohut dilinize takılıyor. Aşure, aşure olmaktan çıkıyor öyle değilmi...
gelelim tarifimize :))
işte malzemeler:
3 Su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı fasulye
yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı pirinç
3 dilim doğranmış portakal kabuğu
3 su bardağı kuru üzüm
5-6 tane doğranmış incir
10 tane kayısı
1 tane mesteki sakızı
1 bardak çam fıstığı
1 bardak kuş üzümü
5-6 su bardağı toz şeker
10 tane kuru erik
1 bardak süt
1 paket vanilya
1 paket tane karanfil
2-3 avuç ceviz içi
2-3 avuç fındık içi
2 avuç dolmalık fıstık
süslemek için:
3 çorba kaşığı toz antep fıstığı
azıcık yeni bahar
toz tarçın
azıcık toz karanfil
2 çorba kaşığı Hindistan cevizi
2 avuç nar tanesi
NOT:Malzemeler isteğe göre iki-üç katına çıkartılır
yapılışı:Akşamdan buğday , fasulye , nohut ayıklanır,yıkanır.Hepsi ayrı kaplara üzerlerini 2 parmak boyu geçecek kadar ılık su ile ıslatılıp sabaha kadar bekletilir.Buğday , pirinç, portakal kabuğu birlikte haşlanır. AŞURE TENCERESİNE ATILIR.Nohut ve fasulye de ayrı ayrı haşlanıp tencereye atılır.Birlikte bir süre daha kaynatılır(isteğe göre, az pişmiş mi seversiniz, çok pişmiş mi). Kaynatma işlemi arasın da ; üzüm,incir,kayısı, ,sakız,çam fıstığı,kuş üzümü, şeker,erik kurusu ilave edilip sık sık karıştırılır.İstenilen kıvama gelmek üzere iken içine; vanilya, karanfil, ceviz ve fındık içi dolmalık fıstık konulur ve sütte eklenip 10 dakika daha kaynatılıp ateşten alınır.Kâselere boşaltılıp,aşurenin üzeri ceviz ve fındık kırıklarıyla,Hindistan cevizi,toz antep fıstığı,nar taneleri,tarçın,yeni bahar ile süslenir....
afiyet şeker olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder